Energie besparen? Organiseer een EnergyParty!

In juni vonden in Nuenen de allereerste EnergyParty’s plaats. Beide feestjes waren zeer geslaagd. Jos Habraken, ambtenaar Duurzaamheid bij de gemeente, fungeerde als gastheer van zijn EnergyParty. Net als bij de andere party, spraken ook hier buurt- en dorpsgenoten in een informele setting met elkaar over energie besparen, werden er tips uitgewisseld en plannen met elkaar gemaakt. Ook zijn er allerlei nieuwe contacten ontstaan om elkaar te helpen met energiebesparingen. Alle aanwezigen zijn van plan om op de korte termijn energie besparende maatregelen te nemen.

“Het was heel waardevol om zelf een EnergyParty mee te maken. Niet alleen om zo zelf het feestje te ervaren dat nog veel meer Nuenenaren de komende tijd meemaken, maar ook omdat ik tot heel nuttige inzichten ben gekomen over mijn eigen energieverbruik. Binnenkort ga ik tochtstrips plaatsen en ik ga me verder verdiepen in zonnepanelen ,” aldus Jos Habraken, ambtenaar Duurzaamheid en gastheer van een EnergyParty.

“Ik vond de EnergyParty heel plezierig én heel informatief. De bijeenkomst heeft ook mijn ideeën om mijn huis verder te verduurzamen versterkt. Ik heb al zonnepanelen en een regenton en let op mijn verbruik, maar wil graag nog meer stappen zetten. Zo loop ik al een aantal jaren met het idee rond om het dak te isoleren – daar ga ik me nu eens echt serieus op oriënteren. De EnergyParty heeft ook mijn beeld van zonnecollectoren positief beïnvloed; die leveren misschien meer op dan ik dacht,” aldus Arend Jan Klinkhamer, deelnemer aan de EnergyParty.

Dit is een EnergyParty
Tijdens een EnergyParty bekijken 6 a 8 deelnemers samen hun energieverbruik én bespaarmogelijkheden aan de hand van speciale kaarten. Een professionele gespreksleider begeleidt de avond. Na afloop gaat iedereen naar huis met een concreet en persoonlijk actieplan voor energiebesparende maatregelen die passen bij ieders behoefte en mogelijkheden. De ervaring leert dat de meeste mensen ook daadwerkelijk tot actie overgaan.

Ook zin in een feestje?
De komende tijd vinden er nog meer EnergyParty’s plaats in Nuenen. Iedereen die het leuk vindt, kan een eigen EnergyParty aanvragen. Je nodigt dan, als een soort gastheer of gastvrouw, je buren en bekenden uit voor een EnergyParty. De party’s vinden plaats op het gemeentehuis, om zo op veilige afstand van elkaar te kunnen zitten. De rest van de organisatie wordt uit handen genomen. Meer informatie over de EnergyParty’s is te vinden op buurkracht.nl/energyparty. Inwoners van Nuenen die interesse hebben in de rol van gastheer/-vrouw kunnen zich hier ook aanmelden.

Over Buurkracht
Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor deze partijen heeft Buurkracht diverse aanpakken, meer informatie hierover is te vinden op stichtingbuurkracht.nl.

           

Naar het overzicht